Hortensia 'Bouquet Rose'
Hortensia 'Kyushu'
Randblomstret hortensia
Hortensia
Beskrivelse:
Hortensia er løvfældende buske, som vi hovedsageligt dyrker for deres store og farverige blomster. Enkelte arter også for deres specielle løv.
Det latinske navn Hydrangea hentyder til at planterne kræver meget vand. Derfor plantes de bedst i en dybmuldet jord, gerne iblandet spagnum/tørvemuld. Og meget gerne i surbundsbedet sammen med rhododendron, hvor hortensiaens blomstring kan tage over hen på sommeren når der ikke mere er blomst i rhododendronen.
De mest dyrkede hortensia er sorter af H. macrophylla, p.g.a. de meget store og meget farvestrålende blomster. Disse sorter har det med at skifte farve alt efter hvor sur jorden er. I sur jord frigives aluminium som farver blomsten blå. I let sur, neutral og basisk jord bliver blomsterne mere og mere røde, rosa eller næsten hvide. Der er stor forskel på hvor meget de enkelte sorters farve skifter. Den blå hortensia er ret efterspurgt og for at sikre at den bliver ved med at være blå, så plant den i surbundsspagnum eller vand med en 2,5 promilles opløsning af aluminiumssulfat flere gange om året.
Mange hortensia sælges som potteplanter, nogle gange med sortsnavn, men oftest uden. Disse hortensia kan sagtens plantes ud i haven når de er afblomstrede i stuen, men det giver tit ærgelser: De gror fint, sætter masser af blade, men ingen blomster. Det samme kan ske for hortensia købt specielt til haven, men er heldigvis mere sjældent. Hvad denne manglende blomstring skyldes er der delte meninger om. En af de mest gængse opfattelser er at anlæg til blomster dannes året inden selve blomstringen. Og hvis så planten fryser tilbage eller beskæres hårdt om foråret, så kommer der ingen blomster. Det synes dog ikke altid at holde stik. Det bedste råd jeg kan komme med i den forbindelse er at købe navngivne sorter af havehortensia i planteskolen når det er til haven, og skulle det vise sig at den ikke blomstrer over et par år, så skift den ud. Hårdt og brutalt.
Den sort jeg syntes giver mest held med blomstringen er H. macrophylla 'Bouquet Rose', som også er en af de sorter som breder sig mest i farverne, helt fra lysende blå til smukt rosa.
Der findes som sagt også mange andre spændende arter end macrophylla, f.eks den som omtales som træagtig hortensia (H. arborescens), den som retteligt kaldes havehortensia, H. paniculata, som har kegleformede blomsterstande samt en af mine favoritter, egebladet hortensia (H. quercifolia). Mindst en af disse burde findes i enhver have.
Formeringen foregår ved stiklinger, især macrophyllatyperne slår meget let rod når de tages midt på sommeren. Arterne kan også formeres ved frø.
Om planten
Blomstens kendetegn
- Blomsterstand: Skærm
- Enkelt
- Gold
- Lang holdbarhed
- Opret
- Sædighed: Omkringsædig
- Sædighed: Oversædig
- Sædighed: Undersædig
|
Blomstens farver
- Blå
- Bordeaux (vinrød)
- Cremefarvet
- Grøn
- Hvid
- Lyserød/pink
- Rød
|
Frugtens kendetegn
|
Jordbundsforhold
|
Kendetegn
- Pasning: Let
- Pasning: Meget let
- Vækstform: Klatrende
- Vækstform: Regelmæssig
|
Lysforhold
|
Løvets kendetegn
- Bladform: Aflangt
- Bladindskæring: Fjerlappet
- Bladrand: Savtakket
- Bladrand: Tandet
- Bladstilling: Modsat
- Nervation: Fjernervet
- Størrelse: mellem (håndflade)
- Størrelse: stor (større end håndflade)
|
Løvets farver
- Grøn
- Grågrøn
- Løvfald: Gule
- Løvfald: Rødgule
- Mørkegrøn
|
Rodens kendetegn
|
Stænglens kendetegn
- Bark: Grønlig
- Klatrende
- Overflade: Trind
|
Sygdomme
|
Tolerencer
|
Oprettet af
Webmaster, onsdag den 5. juni 2002
Sidst opdateret af
Webmaster, onsdag den 5. juni 2002